ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου πλαίσιο, παίρνουμε ένα άμεσο δείγμα του τί επιφυλάσσεται για το πανεπιστήμιό μας, και πως σκοπεύουν κάποιοι να χρησιμοποιήσουν τους χώρους του.
Πρόσφατα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, κάτω από άκρα μυστικότητα και αδιαφάνεια, και χωρίς η Σύγκλητος ως αρμόδια να λάβει καν γνώση, υπέγραψε μνημόνιο με την Αττικό Μετρό Α.Ε., ώστε αφενός να περάσει ο μετροπόντικας κάτω από το ΑΠΘ, και αφετέρου να δοθούν χώροι του πανεπιστημίου για τη δημιουργία σταθμών του μετρό. Για αντιστάθμισμα δε στη μείωση των ελεύθερων χώρων του ΑΠΘ, η Αττικό Μετρό προσφέρθηκε να παραχωρήσει στο πανεπιστήμιο κάποιες λίγες θέσεις από τα 2 τεράστια πάρκιν που θα κατασκευάσει κάτω από τη πλατεία Χημείου και το Πολυτεχνείο.
Αυτή η επιλογή θα έχει σοβαρότατες συνέπειες στο ήδη επιβαρημένο Πανεπιστήμιο και τη λειτουργία του. Οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι θα περιοριστούν, ενώ όλη η πρόσοψη του ΑΠΘ για τα επόμενα χρόνια θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο, παρακωλύοντας έτσι κάθε εκπαιδευτική και άλλη λειτουργία του (δεκάδες φορτηγά θα διέρχονται από το πανεπιστήμιο καθημερινά). Ταυτόχρονα, προκύπτουν σοβαρότατα ζητήματα για τα κτίρια του Πολυτεχνείου, της Φιλοσοφικής και του Κτιρίου Διοίκησης, που ήδη έχουν πρόβλημα στατικότητας.
Η κατασκευή των στάσεων του μετρό και των τεράστιων πάρκιν μέσα στο χώρο του ΑΠΘ θα παρεμποδίζουν τη συνολική λειτουργία του ιδρύματος. Η κίνηση στις εισόδους θα είναι εντονότατη. Ο ίδιος ο σκοπός του ιδρύματος θα παρεμποδίζεται, αφού αυτό θα μετατραπεί σε συγκοινωνιακό κόμβο, για να εξυπηρετεί τη κίνηση των Ι.Χ. του κέντρου.
Όλη αυτή η διαδικασία αποτελεί ένα ξεκάθαρο δείγμα ιδιωτικοποίησης του πανεπιστημίου και περιορισμού του ασύλου και των χώρων του. Το πανεπιστήμιο χρησιμοποιείται σαν περιουσία που πρέπει να αξιοποιηθεί, σαν χώρος εκμετάλλευσης και κερδοσκοπίας, εις βάρος κάθε εκπαιδευτικής, ερευνητικής και κοινωνικής λειτουργίας του. Αντί για άσυλο ιδεών και συνεύρεσης γίνεται βορά των επιχειρήσεων και των μεγαλοεργολάβων. Η τύχη του αποφασίζεται από έναν άνθρωπο, που δεν έχει καν την αρμοδιότητα γι' αυτό, ενώ η Σύγκλητος και τα τμήματα και οι σύλλογοι τελούν εν πλήρη αγνοία. Η όλη διεργασία κρατήθηκε μυστική, ώστε να προληφθούν οι όποιες ενστάσεις και αντιδράσεις, και να έρθει η πανεπιστημιακή κοινότητα προ τετελεσμένων.
Ενώ το πανεπιστήμιο δέχεται μετωπική επίθεση, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα προστατεύονται και επεκτείνονται. Ενώ το μετρό και οι εργασίες του θα μπορούσαν χωρίς τα παραπάνω προβλήματα και με λιγότερη επιβάρυνση, να γίνουν στο χώρο της ΔΕΘ, αυτή μένει απείραχτη. Αντί ο χώρος αυτός να αξιοποιηθεί για το πανεπιστήμιο που ήδη ασφυκτιά και χρειάζεται επέκταση με χωρική συνάφεια στο υπάρχον campus, καθώς και για την αναψυχή της πόλης, προορίζεται για κερδοσκοπικές δραστηριότητες και εμπορικά κέντρα.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει με κάθε μέσο να αντιπαρατεθεί στη λεηλασία του πανεπιστημίου και να διαφυλάξει τον ελεύθερο και δημόσιο χαρακτήρα του. Το πανεπιστήμιο πρέπει να αποτελεί μία όαση για την πόλη, έναν χώρο διακίνησης ιδεών, κοινωνικής δραστηριοποίησης και αναψυχής.
- ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΘ. ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗ ΔΕΘ
- ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΚΙΝΓΚ - ΤΕΡΑΤΩΝ
- ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
- ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ
- ΔΙΑΦΑΝΕΙΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ
- Η ΔΕΘ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
- ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΗ
1 σχόλιο:
Μετρό στο ΑΠΘ ή μετρό στη ΔΕΘ; Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σοβαρότατο δίλημμα.. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνία, προβληματίζεται. Το αίτημα είναι ξεκάθαρο.. "Όχι το μετρό στο ΑΠΘ".. Πώς; Γιατί; Πόσο; Πότε (Εδώ και 31 χρόνια παρεμπιπτόντως"; Είναι αναγκαίο το μετρό στη Θεσ/νίκη; Ποιούς εξυπηρετεί το έργο; Μήπως ένα τραμ ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών;.. είναι ερωτήματα που δεν μας απασχολούν πλέον.. Όλα καλά και ωραία, αρκεί να μη ταράξουν τον ύπνο μας οι τοπικοί και μη φορείς, παρεμβαίνοντας στο άσυλο. Δεν πειράζει.. Θα σπάμε καμιά λαμαρίνα που και που, και ούτε καν φορώντας κουκούλα! Με την υποθαλάσσια είναι που θα συναντήσουμε πραγματικό πρόβλημα.. Λετε να χρειαστούμε μάσκες θαλάσσης εκεί;
Δημοσίευση σχολίου