Mutato nomine de te fabula narratur! (με διαφορετικό όνομα, για σένα μιλάει αυτή η ιστορία!)
Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009
Βολιβία: Ο Μοράλες έθεσε σε ισχύ το νέο Σύνταγμα
Το νέο Σύνταγμα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας του Μοράλες να «επανιδρύσει τη Βολιβία» και του επιτρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, κήρυξε χθες Σάββατο την μετάβαση της χώρας σε ένα σύστημα «κοινοτικού σοσιαλισμού», θέτοντας σε ισχύ το νέο Σύνταγμα, που ενισχύει την ιθαγένικη πλειοψηφία και -μεταξύ σειράς άλλων μεταρρυθμίσεων- του επιτρέπει να διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Το νέο Σύνταγμα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας του Μοράλες να «επανιδρύσει τη Βολιβία», τη φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής και να μεταβάλλει δραστικά την προαιώνια πολιτική και κοινωνική δομή της, που αποτελεί κληροδότημα των εποχών της Ισπανικής αποικιοκρατίας.
Ο Μοράλες -ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βολιβίας από την Ισπανία, το 1825- είπε στο ενθουσιώδες κοινό των υποστηρικτών του στην πόλη Ελ Άλτο ότι παρά το γεγονός ότι οι δεξιές οργανώσεις της αντιπολίτευσης έχουν προσπαθήσει να τον ανατρέψουν κι ακόμη και να τον δολοφονήσουν αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2006, «τώρα μπορώ να πω: μπορείτε να με βγάλετε από το (κυβερνητικό) μέγαρο, μπορείτε να με σκοτώσετε, η αποστολή επιτεύχθηκε, έχουμε μια ενωμένη Βολιβία!».
«Μόνο η σοφία του λαού μας, των κοινωνικών μας δυνάμεων, μας επέτρεψε να αναγνωρίσουμε και να νικήσουμε τους ξένους πράκτορες, να υπερνικήσουμε τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ», συνέχισε. Ο Μοράλες τόνισε πως το Σύνταγμα απαγορεύει την δημιουργία ξένων στρατιωτικών βάσεων στη Βολιβία, ενώ αναφέρθηκε στην απέλαση του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Φίλιπ Γκόλντμπεργκ τον Σεπτέμβριο -που φερόταν να επιχειρούσε να ενορχηστρώσει απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του- και όλων των πρακτόρων της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών ή DEA, από τη χώρα.
Το νέο Σύνταγμα εισάγει σαρωτικές θεσμικές μεταβολές, όπως το δικαίωμα 36 κοινοτήτων και φυλών ιθαγενών να διεκδικήσουν εκτάσεις γης, επίσημη αναγνώριση των γλωσσών τους και του κοινοτικού εθιμικού τους συστήματος δικαιοσύνης, ενώ προετοιμάζει ακόμη το έδαφος για αγροτικές μεταρρυθμίσεις, περιορίζοντας το μέγεθος των γεωιδιοκτησιών.
Το νέο Σύνταγμα καταργεί επίσης την διάταξη που όρισε ότι ο πρόεδρος μπορεί να υπηρετεί μόνο για μια θητεία, επιτρέποντας στον Μοράλες να διεκδικήσει την επανεκλογή του για άλλα πέντε χρόνια.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους στην τελετή και τη συγκέντρωση ήταν ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, καθώς κι η ιθαγενής Ριγομπέρτα Μεντσού από τη Γουατεμάλα, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέας που είχε τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης το 1992.
Το νέο Σύνταγμα εγκρίθηκε με 61% των ψήφων στο δημοψήφισμα της 25ης Ιανουαρίου. Ωστόσο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία στις ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση επαρχίες Σάντα Κρους, Ταρίχα, Μπένι και Πάντο, προπύργια των αντιπάλων του Μοράλες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου