Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Η Ευρώπη των δικαιωμάτων και του πολιτισμού




Η ντιρεκτίβα του αίσχους εγκαθιδρύει την Ευρώπη των στρατόπεδων συγκέντρωσης

Tη Δευτέρα 16 Ιούνη θα υποβληθεί προς ψήφιση στο ευρωκοινοβούλιο η «ντιρεκτίβα περί επιστροφής προσώπων». Το περιεχόμενο της οδηγίας, όπως τελικά διαμορφώθηκε από εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στις 22 Μάη, είναι ακόμα χειρότερο από το κείμενο που είχε αρχικά εμφανισθεί το Σεπτέμβρη του 2007. Η ντιρεκτίβα, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

* τη δυνατότητα 18μηνης κράτησης μεταναστών που «παραβιάζουν τα σύνορα της Ευρώπης»
* τη δυνατότητα φυλάκισης και απέλασης μεταναστών χωρίς χαρτιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (έγκυες, ηλικιωμένοι, θύματα βασανιστηρίων, ασυνόδευτοι ανήλικοι)
* τη δυνατότητα απέλασης σε τρίτη χώρα, ακόμα και ασυνόδευτων ανήλικων (ένα παιδί-πρόσφυγας από το Αφγανιστάν θα μπορεί να απελαύνεται στην Τουρκία ή τη Λιβύη...)
* 5ετή απαγόρευση επανεισόδου σε όσους/ες απελαύνονται

Η ντιρεκτίβα εγκαθιδρύει την Ευρώπη των στρατόπεδων συγκέντρωσης

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: Πέμπτη 12 Ιούνη, άγαλμα Βενιζέλου, 7.00 μμ (Θεσσαλονίκη)

Η επόμενη βδομάδα και ιδίως η 14η Ιούνη έχουν χαρακτηριστεί πανευρωπαϊκές ημέρες δράσης ενάντια στη ντιρεκτίβα του αίσχους. Διαδηλώσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί στο Παρίσι και την Ισπανία [1], [2].

Tο Σάββατο 7 Ιούνη δημοσιοποιήθηκε στην Ισπανία ένα κείμενο το οποίο απαιτεί την απόσυρση της ντιρεκτίβας του αίσχους, κάνοντας λόγο για φασιστική διάταξη, η οποία μακροπρόθεσμα θα στραφεί ενάντια και στους ευρωπαίους. ''Εμείς οι μετανάστες είμαστε τα πειραματόζωα για κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές οι οποίες τελικά θα στραφούν ενάντια στο σύνολο του πληθυσμού'', αναφέρεται χαρακτηριστικά. Είναι απίστευτο το εύρος των οργανώσεων που υπογράφουν το κείμενο: από οργανώσεις αλληλεγγύης σε λατινοαμερικάνικα κινήματα μέχρι χριστιανικές ενώσεις, από αναρχοσυνδικαλιστές μέχρι το κομμουνιστικό κόμμα, από πασιφιστές μέχρι την αντιφά. Και φυσικά δεκάδες οργανώσεις μεταναστών >>

Tο Δίκτυο NoBorder καλεί σε πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις το Σάββατο 14 Ιούνη.

www.clandestina.org σε http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=876496

Δεν υπάρχουν σχόλια: