Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

Η αυτονομία είναι μεταδοτική!





Της ΚΟΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ν. ΑΜΕΡΙΚΗ. Απ' το «μισοφέγγαρο» της Βολιβίας στο κίνημα των πλούσιων, που αμφισβητεί, πλέον, τα καθεστώτα των Τσάβες και Κορέα

«Μη γελιέστε. Αυτό που συμβαίνει στη Βολιβία δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Εχει την υποστήριξη ξένων χωρών και των εγχώριων αυτονομιστικών ελίτ, που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή». Με αυτά τα λόγια, ο αριστερός πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, τοποθετούσε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο το αίτημα των ανατολικών περιοχών της Βολιβίας να αυτονομηθούν από την κεντρική κυβέρνηση.

Την περασμένη Κυριακή, άλλα δύο κρατίδια, το Μπένι και το Πάντο, που μαζί με τη Σάντα Κρους και την Ταρίχα σχηματίζουν το λεγόμενο «μισοφέγγαρο» (λόγω του σχήματος που παίρνουν πάνω στον χάρτη), το πλουσιότερο κομμάτι της Βολιβίας, προχώρησαν μονομερώς σε δημοψήφισμα ως προς το ζήτημα της αυτονομίας. Κι εκεί, όπως στη Σάντα Κρους, το «ναι» υπερίσχυσε.

*Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν ένα νέο Κόσοβο στη Ν. Αμερική και ότι η Βολιβία του Εβο Μοράλες χρησιμοποιείται ως πειραματικό εργαστήρι, με στόχο την εξαγωγή του «αυτονομιστικού» ζητήματος και προς άλλες «εχθρικές» κυβερνήσεις: τη δική του και την κυβέρνηση του Εκουαδόρ.

Κοινός παρονομαστής και στις τρεις περιπτώσεις είναι ο ακόλουθος: Οι πλουσιότερες περιοχές των τριών χωρών -στις οποίες υπερισχύουν οι δεξιές αντιπολιτευτικές δυνάμεις- θέλουν να εγκαθιδρύσουν ένα δικό τους διοικητικό σύστημα και να διαχειρίζονται τα πλούτη τους όπως αυτές νομίζουν.

*Το «μισοφέγγαρο» της Βενεζουέλας ονομάζεται Σούλια, έχει πρωτεύουσα το Μαρακαΐμπο και είναι το πλουσιότερο κρατίδιο με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου. Ο κυβερνήτης του, Μανουέλ Ροσάλες, ήταν αντίπαλος του Ούγο Τσάβες στις προεδρικές εκλογές και είχε στηρίξει το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Τσάβες το 2002.

Το πιστεύω των αυτονομιστών: «Οταν η Βενεζουέλα πηγαίνει αριστερά, η Σούλια πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της ελεύθερης οικονομίας. Θέλουμε μια χώρα με δύο συστήματα, όπως η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ».

*Ανάλογα αιτήματα έχουν και οι «αυτονομιστές» του Γουάγιας στο Εκουαδόρ, του πλουσιότερου κρατιδίου της χώρας. Υποκινητής του εγχειρήματος είναι ο Χάιμε Νέμποτ, ο δεξιός δήμαρχος της πρωτεύουσας και δύο φορές υποψήφιος πρόεδρος της χώρας, απέναντι στον Ραφαέλ Κορέα.

Και στις τρεις χώρες, οι αυτονομιστές έχουν συνάψει στενές σχέσεις με την Ουάσιγκτον, από την οποία φέρονται να λαμβάνουν γενναία χρηματοδότηση.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 08/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: