Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007


Αν ήμουν συγχορδία
θα ήμουν Λα ελάσσονα
θλιμμένη, συγχορδία του τέλους

Αν ήμουν έρωτας
θα ήμουν το φιλί
το τελευταίο αντίο στα χείλη
του γέροντα
προς την ακόμα υπέροχη
γυναίκα του

Αν ήμουν επανάσταση
θα ήμουν η Ρώσικη
τραγική στην επιτυχία της
Μεγάλο όραμα, θεϊκός έρωτας για το κόσμο,
που γεννά τέρατα

Αν ήμουν φωνή
θα ήμουν η αφελής ερωτική αυθάδεια του νέου επαναστάτη
αλλά και η κουρασμένη ωριμότητα του βετεράνου

Αν ήμουν τραγούδι
θα ήθελα να μουν μοιρολόι
ελληνίδας μάνας, και γιος μου
ο κόσμος όλος

Αν ήμουν ποίημα
θα ήμουν Μπρεχτ:
"Δυστυχώς, εμείς,
που επιθυμήσαμε να θέσουμε τα θεμέλια της καλοσύνης
Δεν μπορέσαμε οι ίδιοι να είμαστε καλοί
Όμως εσύ, όταν έρθει ο χρόνος
που ο άνθρωπος θα βοηθά το συνάνθρωπό του
μη μας κρίνεις
πολύ αυστηρά"

Α.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Έκτακτη ενίσχυση 27 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Παιδείας

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=850630&lngDtrID=244

Να φανταστώ ότι του τα δώσανε επειδή είναι όμορφος;

Αφιερωμένο στην αβάσταχτη ματαιότητα των καταλήψεων...

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


Προίκα» στον Ευ.Στυλιανίδη

Έκτακτη ενίσχυση 27 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Παιδείας

Eurokinissi
Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Με 27 εκατ. ευρώ ενισχύεται εκτάκτως το υπουργείο Παιδείας για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ύστερα από αίτησή για έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το γενικό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2007.

Συγκεκριμένα, 12 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 7 εκατ. ευρώ για τα ΑΕΙ.

Αυτά, επιμερίζονται ως εξής: 3 εκατ. ευρώ θα δοθούν για λειτουργικές δαπάνες, 2 εκατ. ευρώ για σίτιση και 2 εκατ. ευρώ για συγγράμματα.

Αναφορικά με τα ΤΕΙ, αυτά θα χρηματοδοτηθούν με επιπλέον 7 εκατ. ευρώ, ενώ στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών θα διατεθούν 1 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Παιδείας κληθείς να σχολιάσει την έκτακτη χρηματοδότηση τόνισε ότι τα κεφάλαια αυτά ήταν αναγκαία για την κάλυψη αναγκών και προτεραιοτήτων. Παράλληλα τόνισε ότι «δυστυχώς, οι ανάγκες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί επιβάλλουν αυτή, και όχι μόνο, την έκτακτη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μεγάλη μάχη ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=850786&lngDtrID=245

ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΓΑΛΛΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΗΔΗ ΤΟ ΚΥΜΑ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΚΛΠ.

Η ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΣΤΑΖΕΙ

Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ



Ο Σαρκοζί ενώνει εναντίον του

Επεκτείνεται σε όλο το Δημόσιο το απεργιακό κύμα στη Γαλλία

ΑΠΕ
Συνωστισμός στα ελάχιστα μέσα μεταφοράς
Παρίσι
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Οι Γάλλοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι φοιτητές ενώνουν τις δυνάμεις τους την Τρίτη με τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς και κατέρχονται σε κινητοποιήσεις, ενώ η χώρα εισέρχεται στη δεύτερη εβδομάδα απεργιών.

Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία, οι δάσκαλοι, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αφήνουν τα πόστα τους προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Σαρκοζί για μειώσεις μισθών και περικοπές θέσεων εργασίας.

Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν νέα πρόκληση για τον Σαρκοζί, που έχει εξαγγείλει αναδιάρθρωση της γαλλικής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς βρίσκονται στην έβδομη ημέρα απεργίας διαμαρτυρόμενοι για περικοπές στις συντάξεις, αλλά και για μείωση στις θέσεις εργασίας, καθώς για κάθε δύο άτομα που βγαίνουν στη σύνταξη θα προσλαμβάνεται ένας νέος εργαζόμενος.

Οι φοιτητές, που έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, τώρα διαδηλώνουν για τις περικοπές κρατικών κονδυλίων και τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από ιδιωτικές πηγές.

Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία τους, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των απεργών μειώνεται.

Η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Κριστίν δήλωσε ότι οι απεργίες κοστίζουν στη χώρα τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Την Τετάρτη, πάντως, αναμένεται η νέα συνάντηση του συνδικάτου των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς με τη διοίκηση. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει μετριάσει τη δική της στάση, καθώς δεν ζητά πλέον την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά τους πριν αρχίσουν συζητήσεις.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Living Darfur

ένας ελάχιστος φόρος τιμής στο ξεχασμένο Darfur... ο πολιτισμός μας μπορεί να κοιμάται ήσυχος... όλα αυτά συμβαίνουν μακριά από μας... τόσο μακριά... και βέβαια εμείς δεν έχουμε καμμία σχέση με αυτά, δε φταίμε....

Λ. Αμερική, Μ. Ανατολή, Αφρική και όπου αλλού η Δύση έβαλε το χεράκι της

κάποιοι σας θυμούνται...

http://www.savedarfur.org/

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Ξεκίνησε η παραγωγή των "ποδηλάτων της απεργίας"

Αναδημοσίευση από το μπλογκ του συναιτερισμού "Σπόρος" στην Αθήνα (βλ. links)


Το εργοστάσιο παραγωγής ποδηλάτων "Bike Systems" στην πόλη Nordhausen της Γερμανίας, βρίσκεται υπό εργατική κατάληψη από τις αρχές του Ιούλη, ώστε να αποτραπεί το κλείσιμό του. Μετά από δύο μήνες καθημερινού, αλλά ατελέσφορου αγώνα, στις 19 Σεπτέμβρη, οι 135 εργάτες και εργάτριες αποφάσισαν να βάλουν μόνοι/ες τους το εργοστάσιο σε λειτουργία σε δοκιμαστική βάση. Ξεκίνησαν μια καμπάνια μέσω του διαδικτύου, με το στόχο να μαζευτούν 1.800 παραγγελίες για τα "ποδήλατα της απεργίας" που θα παρήγαγαν, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.
Η 2 Οκτώβρη πέρασε και οι παραγγελίες όχι μόνο έφτασαν, αλλά και ξεπέρασαν τις 1.800. Η καμπάνια των εργατών/τριων, με σημαντική υποστήριξη από το αναρχοσυνδικαλιστικό σωματείο FAU και την κολλεκτίβα αλληλέγγυου εμπορίου Cafe Libertad, είχε μεγάλη ανταπόκριση, τόσο στη Γερμανία, όσο και σε άλλες χώρες. Περισσότερα από 100.000 άτομα επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα της καμπάνιας - strike-bike.de, ενώ η προσπάθεια δημοσιοποιήθηκε ευρέως στα μεγαλύτερα γερμανικά ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα. Πέρα από τη Γερμανία, έγιναν παραγγελίες ποδηλάτων από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και από μέρη τόσο μακρινά όσο η Ν.Αφρική και οι Η.Π.Α.
Έτσι, την περασμένη Δευτέρα, 22 Οκτώβρη, στις 7 το πρωί, οι εργάτες και οι εργάτριες ξεκίνησαν, σε πανηγυρικό κλίμα, την παραγωγή των 1.800 ποδηλάτων, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας [βίντεο από την έναρξη της παραγωγής]. Μια τρελή ιδέα, όπως φάνταζε στην αρχή και στους ίδιους τους εργάτες και τις εργάτριες, έγινε πραγματικότητα χάρη στην ισχυρή αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε για τον αγώνα τους. Και με τη νέα ψυχολογία που έχουν αποκτήσει, ίσως να μην ακούγεται πια σαν τόσο τρελή ιδέα το να λειτουργήσουν το εργοστάσιο σε μόνιμη βάση.
Κάποια από τα strike bikes θα φτάσουν μέχρι και την Αθήνα. Μέσω του Σπόρου, που συντόνισε (με τη βοήθεια των Ποδηλατ(ισσ)ων και άλλου κόσμου) την ομαδική παραγγελία, από την επόμενη εβδομάδα θα κόβουν βόλτες στους δρόμους της πόλης 18 "ποδήλατα της απεργίας". Με την ελπίδα ότι η προσπάθεια των εργατών και των εργατριών θα συνεχιστεί, μακάρι να τα κάνουμε πολύ περισσότερα :-)